„Шестицата“ и Иран преговарят във Виена

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров вчера пристигна във Виена, за да се включи в последните преговори по иранската ядрена програма, предаде ТАСС.

По-рано бе съобщено, че държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Джавад Зариф ще се срещнат в неделя вечерта в хода на преговорите за иранската ядрена програма.

Страните посредници – Германия, Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия трябва да  изготвят и да подпишат споразумение с Иран. Световните сили се опасяват, че Техеран се опитва да произведе ядрено оръжие, докато иранските власти твърдят, че ядрената програма на страната е единствено с мирни цели.

Днес „Шестицата“ и Иран са настроени да постигнат окончателно споразумение по време на срещата във Виена, съобщи източник, запознат с хода на преговорите.

Сергей Лавров се срещна с външните министри на Германия и Иран Франк-Валтер Щайнмайер и Мохамед Джавад Зариф, както и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Страните не изключиха възможността за удължаване на преговорите.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че на 24 ноември се е провел телефонен разговор между Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Рухани.

Напомняме, че на 24 ноември изтича крайният срок, в който Иран и „Шестицата“, трябва да се споразумеят за системата от гаранции от изключително мирен характер на ядрената програма на Иран, в замяна на постепенно премахване на международните санкции срещу страната.