Шествието „Безсмъртен полк“ премина по улиците на Казанлък

Автор: Яница Станчева

Във вторник, 9 май по казанлъшките улици премина за пръв път шествието „Безсмъртен полк”. Шествието тръгна в 17:30 часа от площад „Севтополис”, премина по улица „Ген. Скобелев” и се отправи към казанлъшкия парк „Розариума”. В шествието се включиха над 350 казанлъчани, които носеха портрети на загинали техни родственици за свободата на България.

В шествие се включи и параолимпиеца Дечко Овчаров, който развя знамето на „Безсмъртния полк”. В първото шествие в Казанлък на „Безсмъртния полк” се включиха и жители на Община Павел баня.

Мероприятието завърши в парк „Розариум” пред Мемориалния паметник на загиналите във войните. Кратко слово пред събралото се множество произнесе председателят на Български антифашистки съюз Мария Паскалева. Тя припомни накратко историята за победата над фашизма и призова, че „ние трябва да помним, да помним историята си и героите и да предаваме това на бъдещите поколения”.

Координаторът за Казанлък на НД „Русофили” Радослав Динчев благодари на всички включели се в безсмъртното шествие. „27 милиона жертви – цивилни и военни – ако днес човечеството запази минута мълчание за всеки от тях, трябва да замълчим за 50 години! Ако преминат всички загинали в строй днес пред нас, те ще преминават 19 дни!”, заяви още Динчев пред Паметника на загиналите във войните в казанлъшкия парк „Розариум”. Той подчерта, че шествието на „Безсмъртния полк” ще се превърне в традиция за Казанлък.

Присъстващите сведоха глави и запазиха мълчание в знак на признателност и преклонение пред всички загинали за свободата на България.

Пред паметника на загиналите глава сведе и 92-годишен фронтовак от Казанлък. Той си припомни, че Денят на Победата го е заварил преди 72 години в Унгария и сподели: „Ако го нямаше 9 май – Ден на Победата, нямаше да я има и Европа! Това не бива да се забравя!”

Организатор на мероприятието е НД „Русофили” – Казанлък. Съорганизатори на шествието са: Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Казанлък; Българския антифашистки съюз – Казанлък.

Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9 май всяка година, ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията Безсмъртен полк се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 Безсмъртният полк марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България. Миналата година е проведено шествие и в Стара Загора, а от тази година и град Казанлък се включи в инициативата.

Безсмъртният полк в Русия и Безсмъртният полк в България са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото Безсмъртният полк е един в целия свят.

Безсмъртният полк не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник. Безсмъртният полк са хилядите загинали и техните потомци.

http://www.kazanlak.co/ot-kazanlak/item/6589-shestvie-bezsmartniyat-polk-premina-po-ulitzite-na-kazanlak