Швейцарски доклад: Приемането на Киев в ЕС ще бъде най-голямата грешка на Евросъюза

Украйна може да стане втората огромна грешка във външната политика на Европа, след Югославия, тъй като остава най-корумпираната страна в света, независимо от станалите в Киев политически промени след Евромайдана. Това е изводът от доклад за ситуацията в Украйна, подготвен от швейцарската Обсерватория за организирана престъпност, попаднал на разположение на РИА Новости.

Докладът от почти 200 страници се нарича „Украйна и Евросъюзът: преодоляване на престъпната експлоатация в направление на съвременната демокрация?”

В доклада се сочи широкото разпространение на конфликта на интереси заради високото влияние на олигархически групи при приемането на държавни решения. Освен че сериозно застрашават демокрацията, тези проблеми сериозно възпрепятстват отношенията Украйна-ЕС – се отбелязва в предисловието на документа.

Съставителите на доклада подчертават, че сега Украйна остава „страна, намираща се във война с крайно нестабилна икономика”. Периодът, в който на власт беше Янукович, се разглежда от експертите като относително стабилен.

„До революцията Украйна не е била, както често я описват, „страна на организираната престъпност”. Гражданската война е реорганизирала криминалните групировки, мнозинството от които се „интегрирали” в правоохранителните органи и административните структури в такива стратегически области като пристанища, почистването и промишлените складове” – се отбелязва в документа.

Сочейки конкретни примери за нарушаване на законодателството и други престъпления и машинации, съставителите на доклада правят извод, че „демокрация не може да се „внедрява” отвън и че престъпленията без контрол могат да доведат цяла географска зона и огромно население към война, ненавист и жестокост, напълно сваляйки глазурата на цивилизацията, която човечеството е създавало с векове”. Доказателство за това е мащабният разгул на престъпността, корупцията във властта и общата криминализация на Украйна след Евромайдана.

Всяка страна, сътрудничеща с Украйна, трябва да взаимодейства с групите, свързани с олигархически структури.

Ако при Янукович олигарсите получавали п ари от държавните поръчки чрез търгове, манипулации с данъци и банкови операции, сега парите идват на потоци от ЕС, САЩ, международни организации – МВФ, Световната банка, Европейската банка за реконструкции и развитие. Украинското правителство отказва външен контрол на разходените средства, което предизвиква много съмнения.

Експертите са оценили и ситуацията в югоизточната част на страната. Излизането от „гражданската война в Украйна” може да стане по два начина: първи, създаване на ефективна организация на държавата с цел икономическо процъфтяване чрез представителна демокрация и въвличане на населението в управлението; втори начин, чрез диктатура, която със сила да наложи примирие в региона.

Като цяло съставителите на документа правят неутешителния извод: „Украйна може да се разглежда като втора огромна грешка във външната политика на Евросъюза след Югославия, защото ЕС не е могъл да предотврати войната”. При това на Европа се налага да положи огромни усилия, ако иска да внедри своите ценности в Украйна, обаче не е очевидно, че тези планове ги споделя самият Киев, считат съставителите на доклада.