Швейцария и Русия могат да арестуват „Фалкон” заради борчове

Самолетите на властта, сред които и „Фалкон“, са застрашени от „арест” при навлизане на територията на Русия или Швейцария заради борчове, пише blitz.bg.

Машината на правителствения Авиоотряд 28 е ремонтирана, облетяна и може да извършва полети, разказа транспортният министър Ивайло Московски. „Фалконът“ бил ремонтиран от швейцарски екип. Специалистите от оторизирания сервиз на производителя му дошли у нас и сменили счупената пластина на заключващото устройство, която причиняваше авариите.

В края на август машината даде проблем при излитане от Варна с премиера Бойко Борисов на борда. Три колесника не се прибраха и се наложи самолетът да кръжи над морето, след което да кацне обратно на летището в морската столица. Това беше третият инцидент с фалкона в рамките на половин година.

Макар че летателната машина е в изправност и е готова да понесе на крилете си властта, аеропланите на Авиоотряд 28 за заплашени от заповед за арест заради неплатени летищни такси. Московски получил писма от Русия и Швейцария, в които те предупреждават, че самолетите на властта могат да бъдат задържани. Русия и Швейцария имат право и да не допуснат въздушния превоз на властта над своята територия заради неизплатените такси. Общите задължения на Авиоотряд 28 за такси, поддръжка и други дейности възлизат на 2,200 млн. лв.