Чуркин отговори на колегата си от САЩ по повод връщането на Крим

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин отговори на изявлението на американския си колега Ники Хейли по повод принадлежността на Крим с думи от американската конституция, предаде РИА „Новости“

Новият представител на САЩ в ООН Ники Хейли в четвъртък за първи път говори от трибуната на Съвета за сигурност на ООН в открито заседание относно положението в източната част на Украйна. Тя отбеляза със съжаление, че в първата си реч „трябва да осъди агресивните действия на Русия“ срещу Украйна. Хейли каза също, че отнасящите се до Крим санкции на САЩ остават в сила, докато Русия не върне контрола над полуострова на Украйна“.

„В тази връзка, не мога да не припомня, че в Конституцията на САЩ звучат следните прекрасни исторически слова: „Ние, народът“, каза Чуркин в отговор. „Народът на Крим съвсем ясно изрази волята си в референдум“, каза руският постоянен представител.

По време на заседанието постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт припомни за отговорността на Русия по повод кризата в Украйна, която, според него, започнала със събитията в Крим. Чуркин напомни, че „всичко е започнало с правителствен преврат, който до голяма степен е бил подкрепях отвън“.

„Върнете Фолкландските острови, върнете Гибралтар, върнете анексираната от вас част на Кипър, върнете архипелага Чагас в Индийския океан, който превърнахте в огромна военна база. Тогава вашите съвети може и да бъдат чути и ще може да говорим и на други теми“, каза Чуркин на колегата си от Великобритания.

Крим и Севастопол гласуваха да станат част от Русия на 16 март 2014 г. в исторически референдум, в който взеха участие 80% от регистрираните гласоподаватели. Общо 96,7% от тези, които пуснаха бюлетини в Крим и 95,6% от гласувалите в Севастопол подкрепиха обединяването с Русия.

Източник: Руски дневник