Чуркин: Не всяка смяна на властта, особено насилствена, води до демокрация

Русия съзнава, че връщането на Виктор Янукович на власт в Киев е невъзможно, и не преследва подобни цели. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин в понеделник на заседание на Съвета за безопасност на световната организация, предаде ИТАР-ТАСС Чуркин подчерта, че за бъдещето на Янукович, „както и за съдбата на всеки украински политик, трябва да решава народът на Украйна”.

По думите на дипломата, по представите на Русия Янукович „е легитимният президент на Украйна” и фактът, че той е напуснал Киев, нищо не променя.

Съмнения относно легитимността на Янукович бяха отново изразени от западните страни в Съвета за безопасност, след което Виталий Чуркин прочете писмо от украинския лидер към президента на Русия „с молба за използване на въоръжените сили на Руската Федерация за възстановяване на законността, мира, реда, стабилността и защита на населението на Украйна”

В отговор на твърденията на други страни, че днешната власт в Киев е „единствената легитимна”, дипломатът призова те „да не се ласкаят, че всяка смяна на властта, особено насилствена, задължително трябва да води до демокрация”. По думите на Чуркин, руската страна има впечатлението, че сега на власт в Киев са „национал-радикалите”. „Тоест в правителството могат да бъдат назначени някакви други хора, които са по представителни за Запада, но те ще бъдат ръководени от онези, с чиито усилия те дойдоха на власт”, подчерта Чуркин, по данни на ИТАР-ТАСС.