Чуркин: Властите в САЩ „се простреляха в крака“, като не допуснаха Матвиенко на конференцията в ООН

Властите в САЩ сами си навредиха, като не допуснаха председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко на конференцията на Междупарламентарния съюз (МПС), провеждащ се в щаб-квартирата на ООН. Такова мнение изказа постоянният представител на РФ в световната организация Виталий Чуркин, предаде ТАСС.

По думите му, издавайки на председателя на Съвета на федерацията ограничена виза, Вашингтон „много тясно“ е интерпретирал своите привилегии на страна, на чиято територия е разположена щаб-квартирата на ООН.

„Ние считаме, че Съединените щати интерпретират привилегиите си като приемаща страна в много тесен смисъл. Това мероприятие не е било откъснато от ООН, и фактът, че те са го провеждали там, не е бил случаен, – каза постоянният представител на РФ. – Всъщност, аз смятам, че от гледна точка на пропагандата те са се простреляли в крака, приемайки това решение“.

Чуркин отбеляза, че въпреки пречките от страна на САЩ, Валентина Матвиенко все пак се е обърнала към участниците във форума от големия екран в залата на Генералната асамблея. „Така че посланието й бе чуто“, подчерта дипломатът.

В обръщението си към участниците във форума Матвиенко заяви, че санкциите, въведени от САЩ срещу руските депутати, са „незаконни и грубо нарушават нормите на международното право, принципите на демокрацията и свободата на словото“.