Чудотворната Курско-коренна икона на Божията Майка пристигна в Курск

Главната светиня на руската задгранична православна църква– Курската икона на Божията Майка пристигна в Курската епархия, съобщават на сайта на епархията.

„От 23 септември до 4 октомври чудотворната икона на Божията майка „Знамение” ще се намира в Курската епархия. От 2009 г. насам по установена традиция иконата всяка година се намира в Курска област за поклонение на вярващите”, се казва още в съобщението.

От 23 септември иконата ще се намира в манастира Рождество на Пресвета Богородица. На 25 септември по многовековна традиция иконата ще бъде пренесена в Знаменски катедрален събор в Курск, а на 1 октомври чудотворният образ ще бъде пренесен в медицинските учреждения в града.

Курската икона „Знамение на Божията Майка” е една от най-почитаните светини в Руската православна църква извън Русия. Наричат я още „Закрилница на руската диаспора”. Открита е край гр. Курск при корените на едно дърво в далечната 1259 г. и съвсем неслучайно на 8 септември – празника Рождество Богородично. След това, по молба на генерал Врангел е пренесена в Крим, а с неговите войски е попаднала в Сърбия. След това била в Бавария, и накрая се озовала в Америка, където от 1957 г., се намира в посветения на нея Знаменски събор в Ню Йорк.

Почти всяка година иконата обикаля Северноамериканската и канадската епархии. Образът на Божията майка е обект на поклонение и в Европа, Австралия, Южна Америка, както и на много други места. Иконата се е превърнала в духовен символ на единството на руските православни християни зад граница.

В Курск иконата пристигна едва през 2009 г., когато половин милион поклонници от различни региони на Русия и Украйна пристигнаха, за да се поклонят пред светинята.