„ Човек идва на този свят за огромна творческа свобода и щастие” – Александър Куприн

Не е възможно да не обикнеш Куприн, прочитайки го веднъж. Физически най-силният и най-големият авантюрист сред руските писатели, той е най-сантименталният, особено по отношение на жените.

Александър Иванович Куприн е роден на 7 септември 1870 г., в дворянско семейство. Бащата умира една година след раждането му, оставяйки своята жена и син без средства за съществуване. Майката -Любов Александровна е дворянка от древен род на татарските князе Кулунчакови. Премествайки се в Москва тя се настанява в дом за вдовици и преподава музика като гувернантка.

В детството Александър е свидетел на обратната страна на женския бит в този дом. Той расте „сред старчески интриги, сплетни, ласкателство към богатите и презрение към беднитв“. Той е трябвало да намрази целия женски род. А е станал певец на най-чистата и платонична любов, когато към жената се обръщат с думите „ Да бъде свято твоето име“. Героят от „Гранатовый браслет“ („Гранатовата гривна“ ) е нелеп, смешен и даже досаден за жената, която той обича. Но загубвайки го, тя разбира, че това е единственият мъж, който я обичал истински, който единствено на нея е посветил целия си живот.

14

Александър Иванович Куприн е един от най-популярните писатели в началото на ХХ век.

Прозата на Куприн разкрива цялата дълбочина на неговите познания в „науката за живота“ (К.Паустовски).
Вълнуващата мистична проза на Куприн в повестта „Олеся“ е послужила за основа на филма „Вещицата“ с Марина Влади в главната роля.
img7
Повестта „Яма“, в която се описва животът на проститутките, А.И.Куприн е започнал да пише през 1909 година и я завършил след 6 години. Авторът бил обвинен в безнравственост и прекален натурализъм.
Един от героите на „Яма“ казва: „…Нашите художници на словото някак си все още избягват проституцията и публичния дом. Защо? ….Може би нямат нито време, нито самоотверженост, нито самообладание да вникнат в този живот и да се запознаят отблизо без предубеждения и без гръмки фрази, без овче съжаление, в цялата чудовищна простота и ежедневие … Би се получила грамадна, потресаваща и правдива книга…“
Куприн съумява да създаде тази книга, действително потресаваща със своята правдивост, която посвещава на майките и юношеството.

199

През септември 1905 Куприн се издигнал с балон, пилотиран от С. И. Уточкин (очеркът „Над земята“), а през октомври, в скафандър на водолаз се спуснал под вода; през ноември 1910 година извършил заедно с пилота Иван Заикин полет със самолет.

Февруарската революция през 1917 Куприн посреща с разбиране. Но въпреки, че признава Октомврийската революция, диктаторската политика и терорът на болшевиките предизвикват у него сериозни опасения. През 1920 година семейството на писателя емигрира във Франция и се установява в Париж…

На 31 май 1937 година вече смъртно болен Куприн се завръща в Москва, посрещнат от приятели и почитатели на неговия талант. Александър Иванович Куприн умира на 25 август 1938 година в Ленинград.

Цитати

  • Сред равните побеждава този, който е уверен в своята победа.

  • Силата на любовната страст изравнява всичките разлики: пол, кръв, произход, възраст и даже социален статус – толкова велика е нейната благословена и причудлива сила! Но в тази стихия винаги властва не този, който обича повече, а този, който обича по-малко : странен и зъл е този парадокс!

  • Не в силата, не в ловкостта, не в ума, не в таланта, не в творчеството се изразява индивидуалността. А в любовта!

  • Почти всяка жена е способна в името на любовта на най-висок героизъм. За нея, ако тя обича, любовта заключава целия смисъл на живота — цялата вселена!

  • Руският език в умели ръце и в опитна уста е красив, музикален, изразителен, гъвкав, послушен, ловък и обемен.

  • Огромното болшинство интелигентни професии е основано изключително на недоверие към човешката личност и по такъв начин обслужва човешките пороци и недостатъци.

http://www.vokrugsveta.ru/encyclopedia/index.php?title

http://www.rg.ru/2014/06/09/kuprin.html