Чижов: Ще им остане на съвестта, че няма да честват Деня на Победата

„Няколко държави от ЕС се разгръща непристойна кампания около годишнината от победата не прави чест на политиците, които участват в нея, и обижда паметта на съветските войници, на техните съотечественици, които паднаха в битките срещу фашизма – ясно е, че това ще остане на тяхната съвест“, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов цитиран от dni.ru.

Коментарът изглежда бе насочен главно към бившите съветски държави от балтийския регион, но също може да се смята за критика към лидерите на бившите съюзнически страни, отказали да вземат участие.

Британският премиер и лидерите на Полша, България, Латвия, Литва и Естония заявиха, че няма да присъстват, докато германският канцлер Ангела Меркел оповести, че ще посети Русия ден по-късно, за да се присъедини към руския президент Владимир Путин в полагането на венец пред Гроба на незнайния войн.

Чижов заяви, че е предал покани за празненствата на лидерите на ЕС, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Те не дадоха официален отговор, макар че Туск направи публично изявление по този въпрос“, отбеляза руският постоянен представител в ЕС, пише ТАСС.

Той добави, че редица европейски представители са обяснили отказа си с Деня на Европа, който също се пада на 9 май. „Но преди 10 години това не им попречи да дойдат на 60-годишнината от Деня на победата в Москва“, припомни руският дипломат