„Черната дупка“: с какво е уникална новата руска подводница

Експертите твърдят, че подводницата по проект 636.3 „Колпино“, предназначена за новата база на Черноморския флот на РФ, може да открие целта на дистанция, която е 3-4 пъти по-голяма от възможностите на радиолокационните системи на потенциалния противник.
Предприятията от военно-промишления комплекс (ВПК) завършиха изграждането на шестата дизел-електрическа подводница по проект 636.3 „Колпино“ за нуждите на Черноморския флот.Подводниците са оборудвани с най-новите крилати ракети „Калибър-ПЛ“ с далекобойност до 2500 км.Подводният съд ще бъде дислоциран в новата база на ВМФ на РФ в Краснодарския край в град Новоросийск. Но докато неговият кей бъде достроен, той на смени ще носи дежурства в акваторията на Черно море и ще се обслужва пристанището в Севастопол.

По думите на бившия зам.-главнокомандващ на ВМФ, преди това командващ Черноморския флот Игор Касатонов тази подводница може да открие целта на дистанция, която е 3-4 пъти по-голяма от възможностите на радиолокационните системи на потенциалния противник.

Заради нейната неоткриваемост и подводни възможности от Северноатлантическия алианс кръстиха подводницата „Черната дупка“.

„Възможностите на новите подводници бяха демонстрирани за първи път в края на миналата година, когато [подводницата от проекта] „Ростов на Дон“ нанесе удар с „Калибър“ по обекти на терористите в Сирия“, каза Касатонов за „Руски дневник“.

Подводниците по проект 636.3 „Варшавянка“:

  • Скорост на вода – над 17 възела (31,4 км/ч)
  • Скорост под вода – 20 възела (37 км/ч)
  • Автономност на плаване – 45 денонощия
  • Екипаж — 52 души
  • Надводната водоизместимост на плавателния съд е 2350 тона, подводната – 3950 тона
  • Дължина – 73,8 м
  • Ширина – 9,9 м
  • Газене – 6,2 м
  • Работна дълбочина на потапяне на подводницата – 240 м, максимална – 300 м

Въоръжение:

  • 4 крилати ракети клас „Калибър-ПЛ“
  • 6 торпедни апарата калибър 533 мм

Сумарен боен запас – 18 торпеда и 24 мини

С придобиването на подводницата „Колпино“ Черноморският флот ще завърши формирането на пълноценна бригада подводници, дислоцирана в Новоросийск.

По думите на Касатонов до 2020 г. предприятията от ВПК ще изградят допълнително шест аналогични подводници за Тихоокеанския флот.

Причини за създаването на новата база на ВМФ

По идея, новата база на черноморското крайбрежие в Новоросийск се създаваше заради разногласията в руско-украинските отношения след разпадането на Съветския съюз. В периода след 1991 г. базата на военноморския флот в Севастопол в Крим, останал тогава в състава на Украйна, бе дадена под наем на Москва, но всяко обновяване на корабния състав (дори и до последния патрон) трябваше да се съгласува с парламента в Киев.

В крайна сметка, през 2014 г. полуостровът стана част от Русия. Тогава започна и пълномащабната модернизация на Черноморския флот на РФ.

„Севастополският залив открива уникални възможности пред Москва. Заедно с новата база в Новоросийск, Русия ще може напълно да контролира Босфора, военната инфраструктура на България, а също така да компенсира заплахата от базата на ПРО на САЩ в Румъния“, каза за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.


(Изстрелване на „Калибър“ от подводницата 636.6 „Ростов на Дон“)

По думите на директора на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин основната заплаха за Русия, произтичаща от американската система в Източна Европа, се състои във възможността за мигновеното преквалифициране на базата за противоракетна отбрана от отбранителна в настъпателна.
„Американският комплекс за ПРО може да бъде преоборудван и в шахтите на пусковите установки да бъдат разположени крилати ракети. В частност пусковите установки за противоракетите Standard SM-3 могат да се използват за нанасяне на удари със стратегически крилати ракети Tomahawk по територията на Русия“, казва Храмчихин.

Плюсовете и минусите на новата база

Силната страна на новото място за дислокация на черноморския флот е възможността корабите и подводниците да бъдат разположени в няколко бази на ВМФ в един регион, твърдят анализаторите. Но територията на базата в Новоросийск силно зависи от климатичните условия.

„Крайморската зона на Новоросийск регулярно е подложена на удари от северните ветрове на Кавказките планини, които с огромна сила се блъскат в корабите и сградите, изпречващи се на пътя им. Вятърът може да изхвърли корабите на брега и да разруши цялата военна инфраструктура. Изграждането на базата се извършва по такъв начин, че ударите на ветровете да не бъдат толкова катастрофални“, обясни Виктор Литовкин пред „Руски дневник“. Според думите му в Кавказките планини Русия изгражда допълнителен тунел, с който ще сведе до нула заплахата от разрушителните ветрове.