Частните депозити в Русия за 2015 година са се увеличили със $17 млрд

За първите пет месеца на годината физически лица са внесли на депозит 830 милиарда рубли, което е позволило да се увеличи общия обем на депозитите в руските банки със 7%, съобщи на XVI Общоруски банков форум в Нижни Новгород заместник-генералният директор на Агенцията за защита на влоговете (АЗВ) Андрей Мелников.

Според него такъв ръст се наблюдава за първи път от две години насам и депозитите се увеличават „въпреки всички шокове, които се случиха за това време“.

Представителят на АЗВ смята, че това е проява на растящото доверие към банковата система от страна на руските граждани, но в същото време ще доведе до намаляване на лихвите по депозитите.

Мелников отбеляза, че според изследванията на АЗВ, от 100-те най-големи търговски банки в Русия 86 са намалили лихвите през последните месеци.

Най-висок скок на депозитите в Русия беше отбелязан през 2013 година, когато руснаците внесоха в банките 2,7 трилиона рубли (90 милиарда долара по средния курс за годината-бел.ред.). През 2012 година този показател беше 2,3 трилиона рубли (около 70 милиарда долара) , а през 2011 – 2 трилиона рубли (66 милиарда долара ).

Източник: Руски дневник