Чакаме много повече руски туристи

Интервю на Оля Ал-Ахмед с Петър Кънев, председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, депутат от БСП

– Г-н Кънев, на 25 февруари в руската Дума се проведе кръгла маса за развитието на туризма. Как оценявате това събитие?

– Бях приятно изненадан от изключителното уважение към България, което демонстрира Михаил Мелников, първи зам.-председател на руската Дума, който от името на председателя Сергей Наришкин ръководеше заседанието по туризма в парламента. Имаше няколко много интересни момента, които са от голямо значение. Първо, България бе единствената европейска държава, която беше поканена да присъства в Държавната Дума по време на заседанието по въпросите на туризма. Присъстваха представители и посланици на Тайланд, Китай, Иран, Индия, Доминикана, Куба и други държави. Второто нещо, което ми направи впечатление, бе изключително ласкавото изказване за България от страна на министъра на туризма на Русия Олег Сафонов. Той бе преди месец на официално посещение в България, като член на делегация на междуправителствената комисия. Сафонов направи едно невероятно силно изказване за България пред Думата, което продължи близо 7-10 минути. На това обсъждане присъстваха над 300 човека. Впечатляващо бе, че за пръв път от 20 години насам български министър се изказва на трибуна в руската Дума. Този факт бе отбелязан от българския посланик в Русия г-н Бойко Коцев.

– Какви въпроси най-много бяха обсъждани в залата на Думата?

– Най-задълбочено бяха обсъдени въпросите, касаещи отлива на руските туристи, които са над 8,5 млн. Те ежегодно, до миналата година, са посещавали дестинациите Турция, Египет и други. Сега се обсъждаше въпроса къде точно е желателно да почиват руските туристи, къде е най-безопасно за тях, спокойно и рентабилно. Всичко, което чух и видях по време на кръглата маса в руската Дума, ме прави абсолютен оптимист по отношение на развитието на българо-руските отношения в областта на туризма. По информацията, която имам от най-големите туроператорски агенции на Русия, мога да заявя, че България има реалния шанс тази година частично, или дори напълно да възстанови изгубените позиции на руския пазар.

– Проведените срещи и в Думата, и в българското посолство, могат ли да се отбележат като признак за едно ново начало в отношенията между двете страни?

– Трудно бих могъл да правя такива констатации. Но безспорно това е нова нотка в отношенията. Мога само да кажа, че има голяма доза оптимизъм – и от руска, и от българска страна. И то не от самите длъжности лица от управляващия елит на двете държави, а по-скоро от самите туроператори – както руските, така и българските изразяват желание за съвместна работа и активизация на туристопотока. Наблюдава се наистина голям интерес от страна на руските туристи за т.нар. къси и средни дестинации. Беше отчетено, че за миналата година при големия отлив на руски туристи, както и глобалния отлив в Европа и по света, към България се проявява интереса и то голям. Цифрите, които бяха изнесени от Олег Сафонов, бяха за 91% отлив на туристи за Тайланд, 49% за Куба. Тези данни са на основата на броя чартърни полети. Данните бяха потвърдени от зам.министъра на транспорта на Руската Федерация. На фона на споменатия отлив България има 24% спад, който общо взето е най-ниския от споменатите дестинации. Наблюдава се незначителен ръст на туризма за Китай. И почти нулев ръст за Виетнам. След голямата девалвация на руската рубла и предвид падането на платежоспособността на руските туристи, на мода стават късите и средни дестинации. Руският турист все по-трудно отделя средства за далечни дестинации, като Доминикана или Виетнам, например. За сметка на това се е засилил интересът към късите дестинации, като Гърция и България.

– С друго споменаха ли България в руския парламент освен с туризма?

– Разбира се. Едно изключително събитие се състоя и това бе откриването на изложбата на Национално-историческия музей в руската Дума по повод 3 март и Руско-турската освободителна война. Това е една много чувствителна тема, която винаги ще заема особено място в историята и на двете държави. Темата е чувствителна и в чисто политически план на фона на отношенията между Русия и Турция в момента. На откриването присъстваше целият руски елит, ръководителите на фракциите и партиите в руската Дума. Изложбата бе открита лично от председателя на Думата Сергей Наришкин. Присъстваха дори Зюганов и Владимир Жириновски. Всички бяхме приятно впечатлени от изключително ласкавите думи, които изрече Жириновски по отношение на България. Изненадващо добри думи за страната ни, като се има предвид, че той е доста краен в изказванията си. Той каза: „Не забравяйте, че България е една от страните, в които нито един руски войник не беше убит по времето на Втората Световна война. Не забравяйте, че в България има над 700 паметника на руско-българската бойна дружба. И не забравяйте, че България е страната, която не даде нито един войник за участие на страната на хитлеристка Германия по времето на Втората световна война“, подчерта Жириновски. Хората, които го познават, си дават сметка, че това да го каже Жириновски, означава много. На целия този фон в Москва започнаха да говорят за България.

– Какво още се обсъди от руска страна, касаещо България?

– На преговорите, които проведохме в руската Дума, директно ни бяха поставени въпросите за комисията, която бе създадена преди дни в българския парламент. Мисля, че беше много правилно и редно ние да обясним защо е създадена тази комисия и какви задачи има тя. Красимир Каракачанов като зам.-председател на парламента спокойно обясни мотивите за създаване на комисията. Мисля, че от руска страна нещата се приеха нормално. След което с ръководството по икономика и туризъм на руския парламент имахме отделно работно съвещание, което бе изключително конструктивно и продуктивно. Уточнихме с г-н Аксаков, който е председател на Комисията по икономика и туризъм в руския парламент, да проведем допълнително заседание, но преди това трябва да уточним темите, по които да обединим усилията и на двете комисии.

– Какви са Вашите прогнози?

– Прогнозата ми по зависещи и независещи от България обстоятелства е: тази година определено ще има много по-голям поток руски туристи към България. И друго бих искал да спомена – че на първата ми среща в руската Дума със зам.-председателя Михаил Мелников, както и с ръководството на фракцията „Единна Русия“ бе отчетено, че най-накрая имаме размразяване на българо-руските парламентарни отношения. За пръв път от пет години делегация на българския парламент, в състав Красимир Велчев, Петър Кънев, Даниела Савеклиева и Красимир Каракачанов като зам.-председател на българския парламент, посетихме руския парламент. Това е наистина за отбелязване. И още нещо, руснаците отчетоха изключителния принос в отношенията на заседанието на междуправителствените комисии след петгодишно прекъсване. Това са стъпки напред в отношенията, които безспорно се приемат положително. И може да се каже, че за няколко месеца отлепихме от дъното доста позамръзналите парламентарни и правителствени българо-руски отношения.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: в. „Стандарт“