Чавдар Червенков: Западът не иска да разбере Русия и Путин

Възелът „Сирия“ не можа да бъде разсечен досега, защото, условно казано, противниците на Асад, или Западът, си навиха на пръста и повтаряха мантрата, че Асад е част от проблема, а не част от решението му и той трябва безусловно да си отиде. Тази позиция изрази в предаването „Преди всички“ Чавдар Червенков от Центъра за изследване на демокрацията. Ген. Червенков е бивш директор на Военното разузнаване.

Продължава да се недооценява ролята на Русия и защо тя така яростно подкрепя Башар Асад, подчерта той: Западът все още не разбира или не иска да разбере Русия и Путин. В Русия има една логика, от векове, с която никой не иска да се съобрази. Продължава една инерция от Студената война, когато една от основните цели на САЩ беше, след като стана ясно, че няма да има Трета световна война – някъде към 80-те години на миналия век, Русия да се затвори в нейните сухопътни граници, да ѝ се „отрежат“ всякакви пътища на юг. Някои неща, които се случват през последните десетина години, ме карат да мисля, че на тази стратегия там някой продължава да ѝ дърпа конците.

Русия и Асад ясно разбират, че Асад не може да си върне цялата територия на страната. Той обаче държи най-важните райони и иска да закръгли тази територия. Бойните действия, които продължават да се водят, са с тази цел, изтъкна още в анализа си Чавдар Червенков.

Запитан до кого е по-близо Турция в момента – до САЩ или до Русия, той посочи: Турция в момента е най-близо само до себе си. Тя е третият играч в региона. Има собствени планове, които не съвпадат нито с тези на Щатите, нито с тези на Русия.

Цялото интервю на Лора Търколева с Чавдар Червенков