ЦРУ не отрече визитата на Бренън в Киев

От ЦРУ не опровергаха информацията относно влиянието на директора на ведомството Джон Бренън върху решенията на новите украински власти, да проведат силовата операция в източната част на Украйна. Това заяви представителят на ЦРУ Тод Ебиц пред вестник Los Angeles Times в неделя, съобщи ИТАР-ТАСС.

При това, изданието подчерта, че Ебиц се отказа да коментира самото пътуване на Бренън в Киев, оставяйки без отговор въпроса: «Дали наистина Джон Бренън е имал визита в Киев?»

Напомняме, че в неделя вечерта, в изявлението си пред руски журналисти, президентът на Украйна Виктор Янукович е заявил, че решението за силовите действия спрямо протестиращите в Югоизточна Украйна, са били взети от новите власти в Киев, след срещата на Бренън с и. д. президент Александър Турчинов, и. д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков, Наливайченко и други представители на новата власт в Украйна.

«Бренън фактически санкционира използването на оръжието и провокира кръвопролитие», заяви Янукович. По думите му, Вашингтон е причастен към събитията в Украйна и „носи своята част от отговорността за разпалването на гражданската война”.