Ципрас нарече турските военни пилоти нервни

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви пред турския си колега Ахмет Давутоглу, че гръцките пилоти, за щастие, не са толкова „нервни“, колкото са турските по отношение на руските, предаде РИА Новости.

Обикновено Турция извършва ежедневно десетки нарушения на въздушното пространство на Гърция. От началото на ноември само са регистрирани над 50 нарушения. По данни на  Генщаба на ВВС на Гърция обаче, след като турската военна авиация свали руския Су-24 над Сирия, Анкара рязко е съкратила провокиращите нарушения на въздушното пространство на Гърция.

По време на срещата на върха ЕС-Турция Ципрас се обърна към турския премиер по въпроса за бежанския поток и нарушенията на турската авиация на гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

„За щастие, нашите пилоти не са толкова нервни срещу руски самолети, колкото турските“, заявил гръцкият министър.

„Глупаво и немислимо е това, което се случва в Егейско море. Ние харчим милиарди евро за оръжия – вие, за да нарушавате, а ние, за да ви сдържаме. Ние разполагаме с най-съвременните системи оръжие във въздуха, а долу не можем да открием контрабандистите, които давят невинни хора в Егейско море“, заяви Ципрас.