Банката на Русия включи 91 банки в руския аналог на SWIFT

Централната Банка на Руската Федерация включи 91 банки в първата собствена система аналог на SWIFT, предаде РИА новости, позовавайки се на ръководството на ЦБ на РФ.

От декември 2014 година ЦБ пусна руски аналог на SWIFT. Тогава Банката на Русия съобщи, че новата услуга ще позволи на организации да предават съобщения във форматите на SWIFT, чрез Банката на Русия във всички региони на страната без ограничения.

Всички 91 банки вече са сключили договор с ЦБ, посредством който ще могат при необходимост да използват руската система.

През есента на 2014 година зачестиха заплахите по адрес на Русия, че ще бъде изключена от системата за междубанкови преводи SWIFT, през която минават парични преводи в размер на 6 трилиона долара и в която участват над 10 хиляди финансови организации от 210 страни.

Организацията, която управлява системата заяви през октомври 2014 година, че е подложена на силен натиск от редица държави, които настояват SWIFT да се присъедини към антируските санкции, но няма намерение да го прави.