Царьов: Порошенко просто изпълнява инструкциите на своите американски господари

Депутатът от Върховната рада Олег Царьов заяви, че милиардерът Петро Порошенко, който води в надпреварата за висшия пост в Украйна, не действа самостоятелно, а според указания, дадени му от САЩ. Това написа Царьов на страницата си във Facebook, предаде РИА Новости.

„Струва ми се, че господин Порошенко просто изпълнява инструкциите на своите американски господари. Нали именно подобна конфигурация на властта бе спомената в телефонния разговор между Виктория Нюланд и посланикът на САЩ Пайет: президент Порошенко, премиер Яценюк. <…> Всичко е според инструкциите”, смята Царьов.

Политикът изрази учудване от факта, че новият президент на Украйна има намерение да остави Арсений Яценюк на поста премиер-министър и нарече работата на последния за изминалите месеци „достатъчно удачна”.

„Какво постигна господин Яценюк за три месеца на поста министър-председател? Много пътува с протегната ръка, искаше кредити <…> Подписа самоубийствените задължения пред МВФ. Оряза социалните разходи <…> Подпомогна разрива в икономическите отношения с Русия, което може да доведе до намаляване на износа, бъдещо влошаване на търговския баланс и ръст на безработицата”, поясни Олег Царьов.

По-рано Порошенко заяви, че е е готов да сътрудничи с Арсений Яценюк, като подчерта, че подобно взаимодействие би било „ефективно”.