Хуманитарният конвой от Русия няма да влезе в Украйна

Движението на колоната КАМАЗи с хуманитарни помощи от Русия за Украйна за едно денонощие не се е подновило, съобщава представителят на транспортната компания, предаде ИТАР-ТАСС.

Във вторник също не се очаква да има прекосяване на границата.

По-рано бе съобщавано, че забавянето е предизвикано от това, че Червеният Кръст още не е получил потвърдени гаранции за безопасност на движението на хуманитарната колона по територията на Украйна.

Напомняме, в понеделник Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) обяви, че ще пломбира руските тирове и ще ги вземе под своя юрисдикция, само след като машините бъдат проверени от служители както на руската, така и на украинската митница.

В началото на август във връзка със създалата се в Източна Украйна тежка хуманитарна ситуация, Русия предложи на СС на ООН да изпрати в този регион международна мисия с руска хуманитарна помощ под егидата и в съпровождане на представители на МКЧК.

Напомняме, че на 11 август външният министър на РФ Сергей Лавров съобщи, че Москва съгласувала с Киев и МКЧК оказването на хуманитарна помощ в Източна Украйна и изрази надежда, че Западът няма да попречи.