Християни от различни изповедания отбелязват Възкресение Христово

Православни християни, католици и протестанти отбелязват на 20 април големия християнски празник Възкресение Христово, предаде Интерфакс.
В този ден християните почитат победата на Христос над греха и смъртта – победа, освободила човечеството от робството на дявола и открила за всеки човек пътя на спасението. Тази година Великден се празнува едновременно в целия християнски свят. Такова съвпадение на датите се случва веднъж на няколко години. следващият път, когато източните и западните християни ще отбележат Възкресението заедно е през 2017 година.
В началото на патриаршеското богослужение в московския храм Христос Спасител пристигна от Ерусалим Благодатният огън, а на самата служба се събраха хиляди вярващи. В нощта на 20 април патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил извърши кръстен поход около храма Христос Спасител, след което започна литургия.
В неделя в католическата катедрала Непорочното зачатие на Света Богородица в Москва ще се проведат десет богослужения на руски, полски, латински, френски, английски и испански език.