Хванаха САЩ в опит да финансира "Десен сектор"

От една страна скандална, но от друга много показателна новина обходи световните медии. Държавният департамент на САЩ не само, че е оказал тясно сътрудничество на радикалите от „Десен сектор“, но е предлагал на бойците десетки милиони долари, за да ги легализира.

Лидерите от радикалното движение, участващи днес в унощожаването на украинците в югоизточната част на страната, са посетили Виктория Нюленд в САЩ, в частност във Вашингтон е пристигнал координаторът на „Десен сектор“ Андрей Артеменко.

„Американците предложиха на Артеменко финансова и информационна помощ за създаването на пълноценна политическа партия от „Десен сектор“. От САЩ предлагат формирането на партия от украински радикали с политическа платформа, партийна структура и разклонения от филиали на територията на цяла Украйна“, разказаха от вътрешното украинско министерство. В замяна САЩ иска да получи подконтролна сила, която да се разоръжи, при което американците разрешават на радикалите да го сторят след президентските избори в Украйна. Държавният департамент е готов да вложи 5-10 млн. долара. Но не успяха да се договорят. Защо ли? Защото, когато Ярош узнал за предложените пари, той заявил, че сумата е твърде малка, а разоръжаването е твърде опасно – тях могат да ги унищожат и украинците, и спецслужбите на „новите власти“.

Между другото с оформянето на визата на Аретменко се е заел лично американският посланик в Киев.

Сензация? Да, разбира се. Ако не знаехме, че тази същата Нюланд призна, че САЩ е заделил за „демократизацията“ на Украйна 5 млн. долара. На опозиционните блогери Държавният департамент плаща до 25 млн. долара годишно, за да „разобличат своите власти“.

Можем да обобщим, че САЩ не само се намесва във вътрешните дела в Украйна, но и работи в тясно сътрудничество с най-радикалните групировки, като ги финансира за себе си. Още повече, че на въпрос, какво мисли за „екстремистката дейност на „Десен сектор“, Нюланд заяви, че нацистките групировки не са участвали в свалянето на Янукович и голяма част от протестиращите на Майдана са били „мирни демонстранти“. След което на Нюланд бе показано видео, показващо как „мирните демонстранти“ стреляха по полицията и хвърляха „коктейли Молотов“. След видяното Нюланд заяви, че „на Майдана са били представени почти всички цветове“ от политическия спектър на Украйна, в това число и отвратителни.