Хакер открадна информация за изчезналия през март Боинг

Неизвестен хакер открадна информация от разследването на изчезналия в края на март Boeing 777 с 239 души на борда, пише малайзийският вестник Star, цитиран от РИА Новости.

Според вестника, на хакерската атака са били подложени компютрите на служители в структурите, които се занимават с разследването на изчезналия пътнически самолет. Източник от силите за сигурност е съобщил, че сред лицата, чиито компютри са били обект на атаката, има сътрудници на Управлението да гражданска авиация, Съвета за национална сигурност на Малайзия и авиокомпанията Malaysia Airlines.

Представители на агенцията национална киберсигурност на Малайзия поясниха, че с помощта на зловреден вирус на 9 март хакерът е разпратил на съответните сътрудници файл, който гласи, че Боингът е намерен. В момента, в който сътрудниците установявали наличието на заразен документ, вредната програма попадала в компютрите им и препращала информация на злосторника, за който се преполага, че е бил базиран в Китай.

В най-лошия случай, хакерът може да качи вредната програма на 30 компютъра. В момента  малайзийската агенция за киберсигурност провежда по случая разследване съвместно с Интерпол.

Какво се случи със самолета?

Специалисти от цял свят претърсиха големи райони в Индийския океан в продължение на месеци. На няколко пъти обекти, заподозрени, че се останки от самолета, се оказаха фалшива следа. Нищо не беше намерено и под водата.

До този моментсамолетът продължава да е в пълна неизвестност.

На сегашния етап подводното търсене е съсредоточено на стотици километри на юг в Индийския океан от мястото, където първоначално се предполагаше, че се е разбил самолетът.

Тези дни малайзийските власти съобщиха за друг интересен случай във връзка с изчезналия полет. На 18 юли от банковите сметки на 4-ма пътници се изтеглени пари в размер на 34 хиляди долара. В полицията сигналът е бил подаден от банката на 2 август след проведено вътрешно разследване.

Припомняме, че всички пътници на борда се смятат за загинали, но тъй като няма  следа нито от тях,нито от самолета, съдбата им недоказана окончателно.