Ф-35 не може да победи Су-35 във въздушен бой

Американският изтребител Ф-35 не може да победи във въздушен бой руския Су-35 „дори и след милион години“. Това заяви Джъстин Бронк от британския Институт за отбрана и изследване на сигурността (RUSI), цитиран от „Бизнес инсайдър“.

Специалистът по въздушни боеве е на мнение, че при директен сблъсък американският изтребител – чиято програма струва на Щатите близо 1 трилион долара – няма никакъв шанс срещу руския, както и срещу европейския изтребител Тайфун.

Това обаче не е новина за US военновъздушните сили, които са разработили Ф-35. Той не е създаден за близки въздушни боеве с вражески самолети.

Тайфунът и Су-35 са много по-маневрени и лесно биха унищожили Ф-35. Съотношението тяга-тегло на руския самолет е много по-пригодно за близки боеве, отколкото това на американския. Су-35 може да се издигне вертикално много по-лесно и е по-маневрен.

В крайна сметка малките крила и дизайн, насочен повече към стелт технологията, отколкото към кинематиката, правят Ф-35 аутсайдер при евентуален въздушен бой.

Трябва ли американците да са притеснени от този факт? Анализаторът Джъстин Бронк посочва, че цялата идея на Ф-35 е да не се стига до въздушен близък бой. Стелт самолетът е създаден за далечно проследяване и е оборудван с усъвършенствани ракети.

Нито Су-35, нито Тайфунът, ще забележат Ф-35, докато той не е близо до тях. Американският самолет е пригоден за конфронтации отвъд визуалния обсег, а не за близък бой.