Фьодор Конюхов: нови рекорди на руския пътешественик

Прочутият руски пътешественик Фьодор Конюхов се върна в Москва. Прекосил самостоятелно Тихия океан с лодката „Тургояк“, той установи два рекорда наведнъж.

Преди него още никой не е прекосявал Тихия океан с весла без спиране от единия континент до другия. Никой в света не е показвал такава скорост на лодка с весла: от бреговете на Чили до Австралия той стигна само за 160 дни, вместо предвидените 200.
Конюхов отслабна, отвикна от хората за петте месеца самостоятелно плаване, но не изглежда уморен. Точно обратното, той е бодър, енергичен, с удоволствие споделя впечатления за пътешествието. А той има за какво да разкаже – изминал е 9000 морски мили, преживял е урагани, силна жега, рифове и атоли на отминати по пътя острови, срещи с акули. Налагаше се да гребе по 15-18 часа на ден, да спи – максимум 2-3 часа на денонощие. Макар че вече има опит за самостоятелно прекосяване на Атлантика, но Тихият океан излезе по-тежък, каза в интервю за „Гласът на Русия“ Фьодор Конюхов:
– Атлантическият океан е 3000 мили, а Тихият е 9000. Три пъти повече. През Атлантика плавах в течение на 46 дни,а през Тихия – 160. В Атлантическия океан през цялото време плавах по течението, а този път на старта и на финиша се наложи да греба против течението. Това е доста сложно. В Тихия океан има много острови, когато минавах Полинезия – рифове, корали също ми създаваха сложности.
Всеки ден, според него, му се е налагало да прави по 24.000 движения с веслото. За храна – две минути, за всекидневната молитва – пет минути. Към Бога Фьодор Конюхов се обръща всеки ден и е сигурен, че само с божия помощ е покорил океана. Впрочем, успехът зависи от много фактори:
– Преди всичко, разбира се, вярата в Бога. Но трябва и майсторство, готовност духовна, физическа и материална. Построиха ми хубава лодка, имах достатъчно храна, вода, електрониката ми беше на ниво. Ако и да имаше гръмотевици, те винаги ме заобикаляха. Но това не зависеше от мен.
Възможно Господ и ангелите дават някаква невероятна енергия на 62-годишния пътешественик. Поне самият той вярва в това. В течение на много години той е извършил 6 околосветски пътешествия, 17 пъти е прекосявал Атлантика, от тях – един път на лодка с весло. Фьодор Конюхов първи от руснаците покори всичките седем най-високи върхове на света, а също Северния и Южния полюс. А сега вече и най-дългият поход с весло. Едва стъпил на земята, Фьодор Конюхов отново мечтае за пътешествия и разказа за „Гласът на Русия“ за близките си планове: да обиколи Земята с въздушен балон без спирка, а също заедно с известния руски полярник Артур Чилингаров да се потопи в Марианската падина.