Френски политолог: Натрапчивата идея на САЩ е да попречи на съюза между Русия и ЕС

САЩ не желаят да допуснат съюз между Русия и Евросъюза, като се опитват да създадат трансатлантическа зона за свободна търговия – „икономическо НАТО”, където европейците няма да имат право на глас, пише френският политолог и публицист Александър Латса в своя публикация в Sputnik

Докато журналистите преследват въображаеми руски шпиони, американските „приятели” създаваха трансатлантическа зона за свободна търговия, вземайки под контрол информацията и подслушвайки европейските ръководители” – пише Латса. САЩ искат „да попречат на политически и икономически алианс с Русия, което е натрапчива идея на Вашингтон”.

Латса счита, че такъв алианс между Русия и Европа би довел до създаване на два нови стратегически пътя, които биха изменили световния баланс.

Първо, съюзът би позволил Европа да получи достъп до Евразия, което ще направи ненужно съществуването на НАТО и ще намали дестабилизиращото влияние на САЩ в Европа.

Второ, алиансът би спомогнал на Русия и Китай да разпространят в Европа своя алтернативен модел, съществуващ на евразийския континент, което ще ускори движението към многополярния свят.

Анализаторът пише, че французите все повече се сблъскват с реалността: политическите елити на Франция, леви и десни, не са независими, и интеграцията в трансатлантическата зона за свободна търговия трябва да увеличи тази динамика.

„Френският народ, исторически известен със своята мъдрост, трябва да си направи от това правилни изводи, докато не е късно” – обобщава политологът Латса./БЛИЦ