Френски депутат оценява загубите за Париж от проекта „Мистрал“ на 1,5-1,6 млрд. евро

Финансовите загуби за Франция, свързани с проекта за строителството на двата кораба тип „Мистрал“, които не бяха доставени на Русия, ще възлязат на стойност от 1,5-1,6 млрд. евро. Такова мнение изрази в ефира на радио France Inter депутатът от Националното събрание на Франция Тиери Мариани, предаде ТАСС.

„Смятам, че едва ли греша, че финансовите загуби за Франция ще възлязат на около 1,5-1,6 млрд. евро. При това ще бъдат принудени да ги платят френските данъкоплатци“, каза Мариани.

Франция ще плати на РФ по-малко от 1,2 млрд. евро

Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан съобщи, че сумата, която Франция ще изплати на Русия по проекта „Мистрал“ ще бъде по-ниска от 1,2 млрд. евро, на каквато стойност корабите бяха оценени по договора. Както подчерта в тази връзка Мариани, „е необходима по-голяма гласност по този въпрос“. Той припомни, че в направеното в сряда вечерта „официално изявление на Елисейския дворец не са посочени никакви цифри“.

„По време на експертните преговори, проведени в традиционния за руско-френските отношения приятелски дух, бе постигнато взаимно приемливо споразумение за връщане на руската страна на средствата, изплатени по договора, както и за връщането на доставеното руско оборудване и материали“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Френският депутат отбелязва, че към сумата от 1,2 млрд. евро, която според него „най-малко, ще бъде изплатена на Русия“, следва да бъдат прибавени и загубите от „дерусификацията“ на „Мистрал“, тоест демонтирането на руското оборудване и редица други дейности по обратното преоборудване на корабите, изходният проект за които е бил частично променен в съответствие с руските норми и изисквания.

„Стойността на тази работи, които Франция е необходимо да извърши, за да продаде корабите „Мистрал“, ще възлезе на 200-300 млн. евро“, счита Мариани.

Жан-Ив льо Дриан също потвърди, че след осъществяването на изплащането корабите „ще преминат изцяло в собственост на Франция“. „Между Франция и Русия няма повече разногласия по въпроса за корабите“, твърди той. Министърът съобщи също, че „Русия ще получи компенсация с точност евро в евро в съответствие с изплатената от нея сума“.