Френският самолетоносач „Шарл дьо Гол“ установи връзка с руските военни

Френският самолетоносач „Шарл дьо Гол”, който вече се намира в близост до сирийския бряг в Средиземно море, е установил контакт с руските военни, които извършват операции в района срещу „Ислямска държава”. Това съобщава журналистът на парижкото радио Europe 1 Дидие Франсоа, предаде ТАСС.

„Бойният кораб не само вече пристигна, за да подсили нашите ВВС, които действат в региона, но и вече установява по-тесни връзки с намиращите се в зоната съюзници. Към момента контактите с руската страна се ограничават до няколко навигационни комуникации, за да бъдат избегнати евентуални проблеми в морето. Всичко това се провежда на добро ниво, но към момента координация на военните действия не се осъществява”, разказва Франсоа.

При това обаче не важи по отношение на въоръжените сили на САЩ в региона, отбелязва журналистът. „Комуникацията с американските военни се води непрекъснато. Действията се координират всеки час, разменя се и данни от разузнаването”, разказва Дидие.  И допълва, че планираните между французи и американци съвместни операции се осъществяват на много високо ниво.

Както съобщи френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, самолетоносачът „Шарл дьо Гол”, оглавяващ авиационно-морската група в акваторията на бреговете на Сирия, е готов да започне операция срещу терористите от „Ислямска държава“ на 23 ноември.

На борда на самолетоносача се намират 18 самолета „Рафал“ и 8 „Супер-Етандар“, както и друга бойна и разузнавателна авиационна техника. По-рано в региона действаха 12 самолета от френските ВВС, дислоцирани на базата в ОАЕ.