Френският Президент бойкотира руския павилион на Салона на книгата

Вдовицата на Солженицин изразява съжаление, че Макрон бойкотира руския павилион на Салона на книгата  в Париж

 

19/03/2018

Вдовицата на писателя Александър Солженицин – Наталия Солженицина изразила съжаление за отмяната на посещението на френския президент Емануел Макрон на щанда на Русия в Международната  изложба на книгата в Париж. Тя се е изказала в петък пред участниците в този най-голям литературен фестивал на среща, посветена на творчеството на руския писател.

„Би било хубаво, ако не беше тази печална ситуация, която се случи вчера в този салон, когато президентът Макрон не посети руския щанд, въпреки че Русия е почетен гост на салона“, казала тя.

Отговаряйки на въпроса на журналистите за нейното отношението  към критиката на Запада по отношение на  съвременна Русия, Солженицина подчертала, че „всяка критика в състояние на истерия не може да бъде справедлива“.

„Ние виждаме, че всичко се политизира, а това е много лошо, – казала Солженицина -. Колкото повече говорят писателите, танцьорите, певците, музикантите, спортистите, толкова повече има надежда, че  светът няма окончателно да полудее.“

В същото време Солженицина подчертала, че „днес нищо не може да остане извън политиката в такъв глобален свят, който настъпи“. „Но е важно в литературата и във всички видове изкуство да преобладават общочовешките ценности, а тогава има шанс дори в опонентите да бъде уважавано човешкото същество“, – се надява вдовицата на писателя.

Тя отбелязала, че „в края на Студената война  западният свят имал фалшиво впечатление, че Русия вече не е играч и изобщо не е важна във всички аспекти,  не само политическите“. „Аз съдя по това, че всички катедри по руски език в Америка, във Франция, навсякъде   са съкратени.“ Това е голяма грешка, но тя повлече след себе си това положение на нещата, което съществува днес „, смята Солженицина.

Отговаряйки на въпроса, няма ли усещането, че интересът към Русия се възражда, тя казала: „Да, когато отношенията станаха лоши, интересът ще се въз

Наталия Тюрин, директор на Парижкия магазин Globe, търгуващ с книги на руски език, съобщила, че е изпратила открито писмо до Емануел Макрон. За това  в петък са съобщили от агенцията France-Presse.

В посланието се изразява  критика към действията на Президента, който в четвъртък не пожелал да посети руския щанд в Парижкия салон на книгата.  Политикът заявил, че той е постъпил така, в знак на солидарност с Великобритания и нейната позиция по случая с отравянето в Солсбъри  на 4 март на бившия полковник от ГРУ  Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

„Вашият бойкот на  щанда на Русия, страната, която  тази година е почетен гост на салона в Париж, се превърна за мен в  истински студен душ“, – пише Тюрин, която е  директор на издателство Louison Editions, специализирано в съвременната руска литература. Тюрин подчертава, че „такъв бойкот неизбежно ще се отрази отрицателно върху направените от нея инвестиции“. „За участието си в Салона на книгата заплатих 100 000 евро, за да си осигуря правото да организирам щанд на магазина  Globe“, –  напомнила тя.

„Аз съм ръководител на френска фирма и вашият бойкот за мен е просто шамар. Фирмата ми сега се оказа в опасна ситуация „, – подчертава  Тюрин.

„Вие, в програмата си за дейността на президента направихте културата   важна част от нея.  Обаче, Вашето неприсъствие на руската част на изложбата  за мен   не отговаря на  Вашето  послание“, се казва в текста на обръщението  към Президента.

Официалното откриване на Международния салон на книгата се е състояло в четвъртък вечер. Въпреки  предварително обявените планове, от Елисейския дворец съобщили, че посещението на Президента  на руския щанд  се отменя. Салонът на книгата се провежда във френската столица от 1981 г. и  е водещ форум  в Европа.

Отказвайки да посети руския щанд, Макрон заявил: „Искам да подчертая колко важно  за нас е да продължим  диалога с интелигенцията, писателите, с гражданското общество на Русия, с нейните музиканти.  Те придават сила на своя народ.  Те трябва да се почитат и защитават …“