Френският депутат Тиери Мариани: Крим трябва да бъде признат за част от Русия

Международната общност трябва да признае Крим за част от Русия и да се съсредоточи върху разрешаването на проблемите в Донбас. Това заяви в понеделник ръководителят на делегацията от френски депутати Тиери Мариани, предаде РИА Новости.

Делегация от френски парламентаристи, начело с депутата от Националното събрание и бивш министър на транспорта на Франция Тиери Мариани, извърши тридневна визита в Крим, в хода на която посети Симферопол, Ялта и Севастопол. Депутатите се срещнаха с ръководителите на република Крим и Севастопол и участваха в отбелязването на Деня на военноморския флот, припомня агенцията.

„Тези, които описват Крим като окупирана територия, по-добре да отидат там и да видят какво се случва… Крим е избрал своя път на референдума, чрез болшинството от населението, и всички в международната общност знаят това. Сега би било по-добре окончателно да се приеме тази реалност и да се предприемат стъпки за разрешаването на проблемите на Донбас“, каза Мариани на пресконференция в Москва.

Той отбеляза, че ситуацията в Крим е „нормална“, когато политическите ръководители „управляват своята територия и осигуряват благополучието на народа, който живее там“.

Мариани добави, че ситуацията със социалните малцинства в Крим всява увереност, че бъдещето им е по-положително от „бъдещето на рускоезичното население в прибалтийските страни“.