Френските политици обясниха предстоящата си визита в Крим

Утре на двудневно посещение в Крим ще пристигне френска парламентарна делегация, съставена от десет депутата от Националното събрание и Сената, съобщи „Россия 24“. За Русия тази визита ще се превърне в своеобразен дипломатически пробив – от момента на присъединяването на полуострова досега още не го е посещавала толкова представителна делегация от депутати от една от ключовите страни в ЕС.

Делегацията ще бъде водена от депутата от Националното събрание и член на парламентарната комисия по международните въпроси Тиери Мариани.

В четвъртък французите ще се срещнат с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин, след което ще посетят Ялта и Севастопол. „В програмата са включени срещи с местните власти и населението“, отбелязва Мариани. По думите на представителя на делегацията, френските политици искат да видят как живеят хората в Крим.

По време на посещението е замислен и „френски компонент“. „В Севастопол ние ще посетим културния център „Алианс Франсез“ и френското военно гробище, където са погребани войници, загинали по време на обсадата на Севастопол през 1854-1855 г. Това е най-голямото френско гробище извън страната, забравено в последно време заради политическите събития“, поясни Мариани.

Представителят на френската делегация отбеляза, че визитата е по лична инициатива на десетимата политици, а не официално решение на Париж. „Френските депутати са свободни да вземат решения. Външната политика на Франция може да е такава, каквато е, но това не пречи на някои депутати да имат свое мнение“, подчерта още Мариани. Според него, депутатите са били предупредени от френското външно министерство, че „идеята за подобно пътуване няма да бъде подкрепена“. „Но френските депутати са свободни да взимат решения“, увери политикът.

Мариани разказа също, че сред участниците в делегацията има политици с различни позиции по повод на присъединяването на Крим към Русия. „Що се отнася до нашата група, то участниците в нея се делят на две. Има такива като Ив Поцо ди Борго, които отиват в Крим, за да разберат на място ситуацията, да получат информация и да общуват с хората. А има и такива, като мен или Никола Дюик, които признават историческите факти. За нас присъединяването на Крим е минало, окончателно събитие, подкрепено от референдум и съответстващо на историческата действителност“, подчерта политикът.