Франция ще поиска от Русия увеличаване на въздушните удари срещу ИД

Франция ще поиска от Русия увеличаване на въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия. Това е една от целите на днешната визита на военния министър Жан-Ив Льо Дриан в Москва.

Разговорите между него и колегата му Сергей Шойгу ще обхванат и нуждата от по-голямо сътрудничество в разузнаването. „Ще обсъдим групировките, които считаме за терористични, и как Русия може да увеличи действията си срещу „Ислямска държава”, която е нашият общ враг”, каза Льо Дриан при отпътуването си от Париж.

Западните държави неведнъж са критикували Москва, че от началото на кампанията си през септември вместо „Ислямска държава” бомбардира основно по-умерени бунтовнически групи, опозиционни на сирийския президент Башар Асад.

„Има много рускоговорящи в „Ислямска държава”, което може да ни е от полза. По същия начин ние можем да осигурим информация за френскоговорящите. Разузнаването изисква и двете страни да дадат нещо”, допълни Льо Дриан идеите си.

Друга цел на дискусията между военните министри е да се избегнат сблъсъци между френски и руски самолети в сирийското въздушно пространство. Наскоро Франция разположи крайцера „Шарл Дьо Гол” с 26 бомбардировача на борда в Персийския залив.

Миналия месец президентите Франсоа Оланд и Владимир Путин се съгласиха да „усилят” и „координират” атаките си срещу „Ислямска държава”. Сегашната среща между Льо Дриан и Шойгу е едва втората им. Това е следствие от реакцията на ЕС след анексирането на Крим от Русия през 2014 година, публикува БГНЕС.