Франция нанесе въздушни удари по ИД в Сирия от самолетоносача „Шарл дьо Гол“

Френски бойни самолети удариха обекти на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия. Това е първата бойна мисия на Франция от самолетоносача „Шарл дьо Гол“ срещу терористичната организация, съобщиха от френското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

По-рано се съобщаваше, че ударите на френските самолети са унищожили два обекта на ИД в Ирак.

„Два изтребителя Mirage 2000 бяха задействани в мисията“, предаде агенция Франс Прес изявлението на френския министър на отбраната. „Към тях се присъединиха четири изтребителя Rafale от самолетоносача в Сирия“, информираха от министерството на отбраната на Франция.

По данни на министерството, цел за изтребителите е била Ел-Рака, самопровъзгласена за столица на „Ислямска държава“ в Сирия.

Самолетоносачът пристигна в района на Източното Средиземноморие през нощта в неделя. Очаква се походът на самолетоносача да продължи най-малко четири месеца, съобщиха френските медии, но продължителността на мисията може да бъде удължена.

На кораба са разположени 18 изтребителя Rafale, осем свръхзвукови палубни щурмови бомбардировача Dassault Super-Etendard и два палубни самолета за далечно радиолокационно откриване Hawkeye. Екипажът на самолетоносача се състои от 1,9 хил. моряци, пилоти и механици.