Франция изпрати експерти във „Внуково”

Френското бюро за разследване на самолетните катастрофи ще изпрати в Москва експерти във връзка с катастрофата на самолета на летище „Внуково”, предаде «Гласът на Русия».

На борда на разбилия се самолет е бил президентът на нефтената компания Total Кристоф дьо Маржери и трима членове на екипажа. Всички те са загинали.

В момента на мястото на инцидента се намира ръководителят на Следствения комитет (СК) на Русия Александър Бастрикин. От СК обещават да информират обществеността за хода на разследването на авиокатастрофата.

Кристоф дьо Маржери е президент на компания Total от 2007 година. Своята кариера в този нефтен концерн той е стартирал още през 1974 г. През 2006 г. той влезе в състава на Борда на директорите на концерна. Маржери е един от постоянните участници в ежегодните заседания на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции в Руската Федерация.

На 20 октомври 2014 г., Маржери взе участие в заседание с руския премиер Дмитрий Медведев, първия вицепремиер Игор Шувалов и вицепремиера на РФ Аркади Дворкович.

В нощта срещу 21 октомври частния самолет Falcon, на борда на който се намирал Кристоф дьо Маржери претърпя крушение при излитане в московското летище „Внуково”. Заедно с президента на Total загина и 3-членен екипаж на самолета, също граждани на Франция.

Причините за крушението на самолета Falcon се изясняват от специалната комисия на Росавиация. Ръководителят на московския следствен отдел за въздушен и воден транспорт към междурегионалното следствено управление по транспорта СК на РФ Иван Сибул заяви, че следствието разглежда четири версии за катастрофата: вина на пилотите, вина на диспечерите, вина на шофьора на снегопочисващ камион и лоша видимост.