Фотоизложба на български манастири край катедралния храм на Русия

Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев откри уникална фото-изложба на български манастири, която в продължение на един месец до края на септември ще гостува на Москва.

Експозицията, организирана от българското посолство и фондацията на храма “Христос Спасител”, е разположена на едно от най-знаковите места в Москва – в градината на катедралния храм “Христос Спасител”. Наречена “Българските манастири – огнище на национална духовност”, тя представя 60 творби на българския фотограф Светлозар Стоянов.

В словото си посланик Бойко Коцев подчерта значението на българските манастири за съхраняването на православието, на българската култура и книжовност. “В тези свети обители е била създадена голяма част от българската литература, а в годините на османското робство манастирите не само са съхранили българския дух, култура и религия, но са станали и център на революционна борба”, заяви посланик Коцев. Той припомни и за многовековните връзки между българската и руската православни църкви като подчерта, че изложбата е още едно потвърждение за дружбата между България и Русия.

Авторът Светлозар Стоянов е възпитаник на Богословския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Със собствени средства той е обиколил България, за да заснеме православните светини.

Жителите и гостите на Москва могат да видят фотоизложбата  в продължение на две седмици край храма “Христос Спасител”. След 15 септември тя ще бъде пренесена на територията на Централния музей за древноруска култура и изкуства “Андрей Рубльов”. Изложбата, която предизвиква голям интерес, вече гостува и на подворието на Българската православна църква в Москва.