Фокусът през тази година ще е Русия

Недвижимите имоти в Русия ще са най-привлекателните в Европа през 2014 г. за чуждестранните предприемачи, решили да инвестират на Стария континент сочат резултатите от анкета проведена сред анализатори от световни консултантски компании. Изгодни могат да се окажат дълготрайните инвестиции в сегмента „отдаване под наем на жилища”. Умерено търсене ще има за офиси и търговски комплекси.

Анализаторите също така смятат, че инфлацията, както и преди, ще принуждава предприемачите да се насочват към сегмента на недвижимите имоти като един от най-сигурните за съхраняване на активите им. Обемът на сделките и средната стойност, на която ще се сключват те, ще е по-висока в сравнение с 2013-а.

Една от причините  инвеститорите да се насочат към жилищния сегмент е, че през 2013 г. цените на този тип имоти от вторичния пазар поскъпнаха едва с 2.1%. За сравнение през 2012 г. беше отчетен ръст от 12.9%. „Това означава, че 2013-а беше годината на достигане на най-ниските нива в сегмента. Очакванията са през настоящата година цените да продължат да растат с по-бърз темп”, обясняват анализатори.

Най-силно поскъпване през изминалата година от 8% е регистрирано в Иваново. Там цената на квадратен метър е достигнала 930 EUR. На второ място по темп на поскъпване се нарежда Калининград със 7.3%, или 1150 EUR/кв.м. Бронзовият медал е за Толиати. Квадратният метър жилищна площ за година бележи ръст от 6.4%, а сделки са се сключвани при средни нива от 970 EUR/кв.м.

Най-силно са поевтинели имотите в Москва – 5.7%. На второ и трето място са Волгоград и Тула, съответно с 3.6% и 2,7%. В руската столицата средната цена на квадратен метър жилищна площ през 2013 г. е била 3900 EUR..