„Фокс Нюз“: Русия побеждава САЩ във външната политика

В ефира на американския телевизионен канал Fox News 5 преди два дни експертът по национална сигурност Кейт Макфарланд изказа мнение, че руският лидер Владимир Путин върти на малкия си пръст президента на САЩ Барак Обама, пише ИноТВ в обзор на предаването. „Него го разиграва Владимир Путин, разиграват го руснаците, китайците, севернокорейците, иранците. Така че, според мен, действително САЩ имат известна вина за това, че ги подмятат и са обвинявани за различни неща. Стратегията на дистанционното лидерство на Обама вече започва да носи плодове. Забравят ни и се отнасят грубо с нас.

Това могат да бъдат и незначителни неща. Както например това, че китайците не успяха да намерят стълба за самолета, когато президентът Обама се приземи в Китай. Но може да бъде и нещо доста по-значително. Например, когато руснаците в прав текст отправят послание към САЩ: Чуйте момчета, ако ни пречите, ще ви бомбардираме. И Америка няма никаква допълнителна възможност или преимущество, за да ги успокои“, отбеляза Макфарланд.

На въпрос на водещия дали САЩ ще могат да се договорят с Русия по сирийския въпрос и относно фигурата на Башар Асад, Макфарланд отговори, че американците се заблуждават, ако се считат за ключови играчи в Близкия Изток.

„Там останаха само Русия, Иран и Асад от едната страна и „Ислямска държава, от другата. Ние по някакъв начин се опитваме да бъдем трета сила. Ние желаем Асад да си отиде, искаме да победим „Ислямска държава“. Но може да се каже, че нашата страна стои малко особено от другите, по средата на тази гражданска война. И ние вече не сме в положение, за да играем водеща роля в Близкия Изток. Днешните проблеми на Близкия Изток няма да ги реши нито президентът Обама, нито държавният секретар Кери, нито даже възможният президент Клинтън, която ще седне на масата на преговорите и ще се опита да се договори с руснаците. В настоящия момент Русия определено надиграва САЩ във външната политика“, счита експертът.

Превод и редакция: БЛИЦ