Финландският премиер поиска да се спре с говоренето за нови санкции срещу Русия

Европейският съюз „за момента повече не трябва да говори за санкции – трябва да се даде шанс на мира в Украйна“. Това заяви финландският министър-председател Александър Стуб, който пристигна на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, предаде БГНЕС.

„Резултатите от минските преговори са едно добро нещо, но трябва да видим как ще заработи споразумението за прекратяването на огъня. Трябва да бъдем убедени, че всички страни го спазват. В противен случай нас ни очаква ново замразяване на отношенията с Русия“, каза той.

Русия е един от най-големите търговски партньори на Финландия. Скандинавската страна е една от най-засегнатите от въведените санкции.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че следващите няколко часа ще бъдат критични за новият мирен договор за Източна Украйна. Той допълни още, че е важно да се продължи натискът, за да е сигурно, че договореностите ще бъдат спазени.

„Следващите часове ще бъдат решаващи, тъй като нещата могат да се развият по всякакви начини“, каза френският държавен глава при пристигането си в Брюксел за срещата на високо равнище на ЕС.