Финландия отказа да допусне в страната председателя на руския парламент

Посолството на Финландия в Русия обясни решението си да не допусне в страната председателя на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин с това, че руският депутат влиза в черния списък със санкции на ЕС, съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на говорителя на финландската дипломатическа мисия в Москва Кари Алберг.

По-рано стана известно, че Финландия е решила да не дава разрешение за влизане в страната на Наришкин за участието му в сесия на ПА ОССЕ, която ще се проведе в Хелзинки от 5 до 9 юли. Очакваше се Наришкин да оглави руската делегация на сесията.

„Да, това действително е така. Официалното съобщение бе поместено на сайта на Министерството на външните работи на Финландия. Решението е било прието за хората, които са в черния списък на Евросъюза“, заяви Алберг, като не уточни колко още руски делегати няма да бъдат допуснати на сесията.

По-рано депутатът от Държавната дума Алексей Пушков заяви, че Русия възнамерява да предложи на ПА ОССЕ проект за резолюция, в който се съдържа положение за изключване на депутатите от черните списъци.