Финландия готова да организира Арктически съвет с Путин и Тръмп

Финландия е готова да организира среща на върха на Арктическия съвет с участието на президентите на САЩ и Русия. Това заяви пред кореспондент на ТАСС премиерът на скандинавската страна Юха Сипила.

„Вярно е, готови сме да приемем среща на върха на Арктическия съвет, ако политическата ситуация е назряла. Много ще зависи от ситуацията и условията в световната политика, към момента не знаем какви ще са“, каза министър-председателят и добави, че до момента не са получавали сигнали от Русия и САЩ.

Арктическият съвет е международна регионална структура, създадена по инициатива на Финландия през 1996 г. с цел опазване на околната среда и осигуряване на развитието на северните полярни и приполярни райони.

Декларацията за учредяването на Арктическия съвет е подписана на 19 септември 1996 г. в Отава (Канада) в присъствието на официални представители на 8-те държави, граничещи с Арктика.

Държави членки са: Канада, Дания, Финландия, Швеция, САЩ, Русия, Исландия и Норвегия.

Още в края на миналата година от финландското правителство намекнаха, че лидерите на Русия и САЩ могат да се срещнат на форума през май.

 

реклама