Финансираните извън Русия организации са с цел да подкопаят традиционните ценности в страната

Различните финансирани отвън нетърговски организации под прикритието на културни иновации са насочени към „подкопаването на традиционните ценности на страната“ и популяризирането на чужди за руското общество традиции. Това заяви заместник-министърът на културата на Руската федерация Владимир Аристархов.

„В Русия действат до днес маса организации, финансирани отвън, които уж подкрепят културата. Много е важно да се разбере, какво именно те прокарват под прикритието на културата. Такива като института „Отворено общество“ (фонда на Сорос), фонда на Прохоров, Британския съвет, нетърговския „Институт за културна политика“, „Нов институт по културология“, Съвета на Европа – тези органи, както виждаме от анализа на дейността им, или работят с цел подкопаването на нашите традиционни ценности, или за приемането на това, което нашите ценности не са“, каза Аристархов на пленарно заседание на Координационния съвет по култура към министерството на културата на РФ в Ялта.

По неговите думи, най-честият прием на подобни организации е „прокарване“ под прикритието на културната политика на „красивите умни думи“, като „ребрандиране“, „културна индустрия“, „културно поколение“ и т.н.

По думите на заместник-министъра, често под прикритието на спектакли и кинофестивали се провеждат „ругатни, русофобия и прочие, с които е срамно да се свързваме“. „Много е важно всички мероприятия, подкрепяни от тези структури, или подобни на тях, да попаднат веднага под строгия ви поглед“, почерта Аристархов, обръщайки се към регионалните министри на културата.

През ноември 2012 г. законът задължи финансираните извън Русия политически НТО да се регистрират като „чужди агенти“. През юни 2013 г. правосъдното министерство получи правото да признава НТО за „чужди агенти“ по собствено усмотрение.