Фидел Кастро: Подценяването на руския народ – основна грешка на САЩ и Европа

Основната грешка на Съединените Щати и Европа се състои в това, че подценяват руския народ. Това заяви историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро в статията си, публикувана във в. „Гранма“, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Основната грешка на Съединените Щати и Европа е в това, че те подценяват руските граждани, които по време на Втората световна война защитаваха родината си като спартанци“, подчертава бившият кубински държавен глава.

На политичаската карта на света „се появиха нови и неизбежни сили“, пише Кастро. Според него, Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР с техните връзки с Латинска Америка, голяма част от страните от Карибския басейн и Африка, представляват „сила, способна да сътрудничи днес с останалите държави“, включително и със САЩ, европейските страни и Япония.

В статията си Кастро засяга и темата с катастрофиралия в Източна Украйна Боинг и отправените по адрес на Русия обвинения за участие в трагедията. „Обвиненията към Руската федерация в унищожаването на малайзийския самолет са просто от безсилие“, смята Кастро. „Президентът Владимир Путин, външният министър Сергей Лавров и останалите ръководители на това (руско) правителство никога не биха извършили подобна глупост“, пише лидерът на кубинската революция.