Федеральное агенство новостей: Война за азбуката

Дни наред главна тема на всички средства за масова информация в България остава срещата между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и македонския президент Георги Иванов. При това медиите проявяват интерес не към самата среща, а към казаното на нея. Темата стана толкова „гореща“, че измести от фокуса дори срещата на върха на НАТО в Брюксел, коментира Федеральное агенство новостей, цитирано от ИА Фокус.
Изявлението на Владимир Путин пред Георги Иванов, съгласно което славянската писменост е пренесена в Русия от „македонската земя“, провокира ответни коментари от страна на целия политически елит в София – от държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов, до външния министър Екатерина Захариева и дори министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който дори отиде по-далеч и направи обобщение. „Руската политика никога не е била справедлива по отношение на България и българската история. Благодарение на българската азбука руснаците имат писменост. Целият културен проект „славянска писменост“ е дело на българската държава“.
Пресслужбата на оглавяваната от Каракачанов партия добави: „Предупреждаваме всеки, дори и приятелска Русия, че няма да търпим ново издевателство над нашата история“.
При всички положения към горните изявления може да бъдат добавени куп сходни изказвания на депутати, политици и политолози – по всички телевизионни канали и във всички медии в България. И всичко това – само заради няколко непринудени думи, казани от президента на Русия.

Най-поразителното е, че всичко това се случи в същия ден, в който на „Червения площад“ хор, състоящ се от хиляди, изпълни „Върви, народе възродени“. На български език. Подобен израз на симпатия към българската нация, език и култура руснаците не са демонстрирали дори и по времето на социализма. Тази новина обаче не бе отразена от българските медии. Както и това, че само в Москва бяха организирани повече от 200 културни мероприятия за празника – повече, отколкото дори в София.
На българите често им бива напомняно, че паметник на светите братя Кирил и Методий има в Рим, но не и за тези, които са издигнати в тяхна чест в Москва, Мурманск и Самара.