„Файненшъл таймс“: Западът разочарова Грузия и я тласна към Русия

Западът проявява все по-малък стремеж към интеграция с Грузия, с което предизвиква разочарование у жителите на страната, пише „Файненшъл таймс“. През последния септември на срещата на НАТО в Кардиф на Грузия не беше предложен план за действие за влизане в Алианса. На свой ред Евросъюзът засега не възнамерява да опростява визовия режим със страната, а преимуществата на асоциирането с ЕС обикновените грузинци така и не са почувствали.

Спикерът на грузинския парламент Давид Усупашвили е убеден, че за наличие на стремеж към интеграция със Запада следва да се питат не грузинците, а западните лидери.

„Световната политика ме научи, че колкото по-малка е страната, толкова по-малко има право на разочароване – казва Усупашвили. – Ние трябва да изключим думата „разочарование” от своя речник.”

Обаче грузинците изпитват именно разочарование, пише FT. Това чувство на свой ред позволява да се засили руското влияние.

От Запада ние очаквахме сладкиш. Има усещането, че ние се стараем, но нищо не става. А Русия е тук” – отбелязва политоложката Ека Метревели.

Националният демократически съюз на САЩ (NDI) публикува резултатите от допитване, според което влизане в доминирания от Русия Евразийски съюз вече предпочитат 31% от грузинците, два пъти повече от миналата година.

Конфликтът с Украйна измени отношението на грузинците към Русия, отбелязва FT.

„Много грузинци считат Европа за слаба и нерешителна. А Путин изглежда силен човек, който постига своето. И хората мислят, а какви изгоди ни предлага Европа? Изглежда е глупаво така силно да се съпротивляваме на Русия”,  коментира политологът Гия Нодия.

Своята роля изигра и победата на изборите през 2012 г. на коалицията „Грузинска мечта”, която се стреми и към западна интеграция, и към възстановяване на отношенията с Москва.

Снемането на забраната за внос в Русия на ред грузински стоки способства за растежа на икономиката на страната. Освен това грузинските фермери вече виждат като по-перспективен пазара в Русия, а не в ЕС.

Грузинските политици и експерти отбелязват също така засилване на проруските политически групи, като „Евразийски избор-Грузия”. Тази коалиция от неправителствени организации наброява около 16 хиляди души./БЛИЦ