Фабиюс: Париж ще подкрепи снемането на санкциите срещу РФ при изпълняването на „Минск-2“

Франция ще се застъпи за снемането на санкциите срещу Русия в случай, че бъдат реализирани Минските споразумения, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс на заседание на комисията по международните въпроси на страната, предаде РИА Новости.

„Снемане на санкциите? Да, ние искаме това. Санкциите бяха приети с конкретни цели. Ние се срещнахме в събота в Берлин във формата „нормандската четворка“ (с външните министри на Русия, Германия и Украйна – бел. ред.) и обсъдихме редица въпроси, в това число и достатъчно сложните като установяването на режима за прекратяване на огъня, провеждането на избори в Донбас. Тези избори трябва да се проведат. Срещата бе резултатна и сега на 2 октомври ще се състои среща на ниво президенти в Париж. Нашата идея, на французите е – ако можем да постигнем решаването на тези въпроси, ние ще поискаме снемане на санкциите“, заяви Фабиюс.

Думите на външния министър станаха отговор на призива на депутата от Републиканската партия Жак Миар да бъдат снети санкциите срещу РФ, тъй като те вредят на Франция.

„Санкциите срещу Русия са един от най-големите ни проблеми. Ние сме поставени в ъгъла от европейската солидарност. Имаме много компании в Русия, имаме партньори, които се отказват от нас и се насочват към Китай, и ние сме в капан в тази ситуация, нямаме свобода на действие“, заяви Миар.