Учен: Ръководството на музей „Шипка” носи вина за кражбата

„Смятам, че кражбата на Шипка е с цел материално обогатяване. Предметите имат своята нумизматична и колекционерска стойност и много лесно могат да бъдат пласирани на черния пазар“, заяви за Нова телевизия доцент Михов от Великотърновския университет.

„Има сериозни пропуски в организацията на работата и в охраната на музея. Ръководството на музея носи персонална вина за случилото се“, допълни той.

„Проблемът през последните 20 години е заниженото чувство за историзъм и патриотизъм“, добави подполковник Пенчев от Националния военен университет.

Паметникът на свободата на връх Шипка беше ограбен, след като остана неохраняем. В неделя стана факт и първата кражба. Крадците отмъкнали важни предмети от експозицията в паметника – Медали, части от униформи и един ръчен часовник. Предполага се, че наглото посегателство е станало през почивните дни, когато на паметника е имало най-голяма посещаемост.

„Не сме имали такъв прецедент, не сме имали такава кражба. Смятам, че това е просто една нелепа случайност, защото точно в тази витрина датчика се оказва развален. Този, който решил да прави кражбата явно от бързане, от притеснение взема половината неща. Няма друг вариант освен полицейска охрана на връх Шипка“, коментира директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Данчо Данчев.

Скандалът започна, след като МВР обяви, че Шипка вече не попада в стратегическите за страната обекти и поради икономия на средства не може да осигури охраната му. От областната управа в Габрово обаче продължават да се надяват, че Министерството на културата ще намери решение и охраната на Шипка ще остане.