Учени от Сибир предлагат да се търсят наркотици и взривни вещества с лазер

В Сибир разработили уникална методика за издирване на наркотични и взривни вещества с помощта на лазер.

Специалисти от Сибирската държавна геодезична академия в град Новосибирск твърдят, че използването на лазерното излъчване позволява да се откриват наркотици от разстояние от 10 до 100 метра, а на метан – до 10 км.
За това не са необходими никакви специални устройства: ще бъде достатъчен широко разпространен инфрачервен лазер. А същността на разработката се състои в това, че тя позволява да се пренастройва честота на излъчване на лазера за издирването на конкретни вещества, разказа за „Гласът на Русия“ завеждащият катедрата за специални устройства и технологии на Сибирската държавна геодезична академия Валерик Айрапетян:
– Лазер, който може да променя честотата на излочване, може да се настройва под честотата на дадено вещество. При съвпадането на честотите, сигналът, получен от това вещество, рязко се повишава. С повишаването на получения сигнал може от разстояние да се идентифицира веществото, да се определи неговата концентрация и други параметри.
Според специалиста, при търсенето, например, на взривно вещество, настройката се ориентира на честотата на взривни вещества. Ако се изпрати лазерен лъч именно с такава честота към обекта, и полученият сигнал ще съдържа същата честота, то изводът е еднозначен – обектът съдържа взривно вещество. Същото става и при търсенето на наркотици.
Сферата на използване на технологията е твърде широка. С лазер може да се търсят взривни вещества и наркотици на летищата, да се анализира концентрация на метан в мините, да се провежда мониторинг на състоянието на околната среда и дори оперативно да се прави анализ на кръв за медицински нужди. Да се откриват наркотици с лазер е възможно от разстояние от 10 до 100 метра, а на метан – на разстояние до 10 км.
Сега сибирските учени са заети с усъвършенстване на методиката, а също с търсенето на инвеститори, заинтересовани от промишлено производство на оборудването. Предимствата на сибирското ноу-хау е в това, че това е т.н. безконтактно търсене на наркотични и взривни вещества, което значително намалява рисковете за човека. Освен това, „чувствителността“ на търсенето е много голяма, тя позволява да бъде получен абсолютно надежден резултат без „да тревожи обекта и без да променя състоянието на даденото вещество“, подчерта сибирският учен Валерик Айрапетян.