Учени откриха лек срещу наркоманията

Аналог на морфина блокира чувството на удоволствие от дрогата

Руски учени са разработили молекула, която блокира чувството на удоволствие от наркотиците. Предвижда се до 2023 г. тя да бъде в основата на първото лечение от наркотична зависимост, съобщи РИА Новости.
Разработеното лекарство е аналог на морфина, само дето не се пристрастяваш към него. След като веществото навлезе в кръвта, тялото на пациента започва да произвежда антитела, които предотвратяват проникването на различни видове упойващи вещества в мозъка. По този начин човек не получава удоволствие от забранените вещества и в крайна сметка се отказва от тяхното използване.

Според учените, новото лекарство може да помогне в лечението на опиоидна зависимост (към хероина, морфина, дезоморфина и др.). Времето за лечение отнема не повече от две години, уточняват учените.
„Съществуващите лекарства лекуват само 10-30% от наркоманите и имат доста странични ефекти. Нашето лекарство обаче помага на зависимите да не употребяват повече наркотици“, казва ръководителката на лабораторията на Института за физиологични изследвания към Руската академия на науките Мария Миагкова.
През настоящата година ще се проведат предварителни клинични проучвания върху животни. При успях учените ще направят тествания и върху пациенти. Според специалистите лекарството може да бъде използвано и като превантивна мярка, например при тийнейджърите.