Ученията на НАТО „Анаконда“ започнаха в Полша с десант на 1200 военни

В операцията участват десантчици от САЩ, Великобритания и Полша. На полигона едновременно са прелетели 30 самолета с десантчици и оръжие от разположената в щата Калифорния част Форт Браг и от авиобазата Рамщайн в Германия, както и от Краков. От няколко самолета са хвърлени военна техника, транспорт и оборудване.

Целта на тези маневри е да се отработят способностите на силите на САЩ и НАТО за бързо реагиране при заплаха, независимо от разстоянието и причините, а също така да се демонстрира възможността за бърза концентрация на различни сили на едно място.

След десанта военните трябва да превземат редица обекти на полигона и в града, включително мост. Утре по него трябва да мине колона американски бронетранспортьори „Страйкър“, които ще се насочат към Балтийските страни за участие в свързаните с „Анаконда“ учения Saber Strike.

Ученията на НАТО „Анаконда“ са най-големите в полската история. В тях участват 31 000 военнослужещи от 24 страни, включително 12 000 от Полша, 14 000 от САЩ и около 1000 от Великобритания. Задействани са около 3000 единици военна техника, включително танкове и бронетранспортьори, над 100 самолета и вертолета, а също така 12 кораба. Маневрите ще се проведат на всички полски полигони.