Ученици от София и Варна се включиха в „Училище на Росатом“ в СОК „Камчия“

Единадесет български деца с интерес към руския език и афинитет към изкуствата бяха поканени от руската корпорация „Росатом“ от 3 до 18 юли в международния лагер „Черноморски“, част от СОК „Камчия“. Децата от софийски и варненски училища на възраст между 9 и 16 години бяха избрани от организационен комитет след участие в творчески конкурс. Българчетата бяха част от международната смяна на постоянно действащия проект на руската корпорация „Училище на Росатом“, който се проведе за първи път в СОК „Камчия“. В международния лагер на българското Черноморие участваха над 250 деца от 9 държави, сред които Русия, България, САЩ, Турция, Италия, Унгария, Финландия и Украйна.

На брега на Черно море, в близост до защитения от UNESCO резерват „Камчия“, всички участници в „Училище на Росатом“ имаха възможност в полилингвиална среда да развият творческите си заложби и езикови умения. В програмата са застъпени много културни и образователни активности, спортни занимания, а така също и възможност да научат за тайните на Вселената,докосвайки се до единствения по рода си авиокосмически център и планетариум в СОК „Камчия“.

Ф естивалът „Звездите на Камчия“, който е под знака на UNESCO, бе част от програмата на международния лагер и даде възможност на децата да разкрият своя музикален, танцов и певчески талант, както и творческия си потенциал в различни сфери на изкуството. В свободните часове всички деца от България и чужбина можеха да се забавляват с мастер класове по танци, работилница за приложни изкуства, различни игри, курсове по фото журналистика, готварски курс и разбира се игри на плажа и вечерна дискотека.

„Лагерът беше ново и невероятно преживяване за мен. Хареса ми природата. Море и гора, събрани на едно място. Силно съм впечатлена от различните мастър класове, които посещавах. Имаше балет, приложни изкуства, готварство и фото журналистика. Преподавателите бяха много добри и забавни. Намерих си и много нови приятели”, разказа 10-годишната Мира Василева от Варна.

 „Запознах се с много нови приятели. Беше много яко. Това е най-хубавият ми лагер досега“, сподели 9-годишната Радост Мендева от София.

 „Ваканцията беше чудесна. Вече имам нови приятели от толкова много страни“, разказа 10-годишната Невена Стоянова от Варна. Сестра й – Александра Стоянова, която е на 13 години, сподели, че е впечатлена от цялостната организация и програма, но най-вече от мастър класовете, водени от преподавателите на „Училище на Росатом“. „Ние посещавахме часовете по танци и „Валенки“ (работилници по приложни изкуства). Даша, отговорникът на нашия отряд, беше много мила и ни помагаше във всичко“.

Източник: novinite.bg