Утре започва среща на върха на БРИКС в Русия

Държавите от БРИКС ще стартират банка за развитие на срещата на групата тази седмица, която президентът на Русия Владимир Путин се надява да помогне за намаляване на доминацията на Запада в световните финансови институции и ще покаже, че Москва не е изолирана, съобщава Ройтерс.

Двудневната среща започва в сряда и ще се проведе в руския град Уфа, на 1 170 километра югозападно от Москва. Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ще съгласуват последните мерки около изграждането на резервен фонд в размер на 100 млрд. долара.

Резервът и Новата банка за развитие с начален капитал от 50 милиарда долара са основна част от усилията на организацията да промени доминираната от Запада финансова система.

„На тази среща ние ще задействаме нашите две големи институции, което е ключово за нас в напредването като група и да научим повече за всеки от нас“, каза бразилски представител, който е свързан с подготовката на срещата. „Никой не мислеше, че ще стане възможно преди година, когато ратифицирахме предложенията“, добави той.

За Путин, който насочи вниманието си към развиващите се икономики и особено към Азия заради западните санкции, срещата е също шанс да покаже на Запада, че Русия може да се справя добре и без сътрудничество със западните държави.

БРИКС, техният икономически и прагматичен дневен ред, се превърна във влиятелен фактор в световната политика, заяви миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров.

Той опроверга, че петте страни са обединена сила, насочена срещу други държави и похвали тяхната „важна стабилизационна роля“ в международните отношения.

Единството на БРИКС е важно за Путин в споровете му със Запада заради Украйна, особено когато Русия символично е  извадена от Г-8 заради анексирането на Крим.

Прогресът с изграждането на Новата банка за развитие, за първи път предложена през 2012 година. Миналата година на срещата на групата в Бразилия беше постигнато съгласие централата да бъде в Шанхай, но Китай ратифицира банката едва миналата седмица и не се очаква да започне да действа преди 2016 година.

Други държави като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия може да се присъединят като партньори на по-късна дата.

Резервният фонд се очаква да започне да действа веднага, за да помогне на страните членки, ако те са ударени от внезапно изтегляне на чужди капитали.

Срещата на върха на държавите от БРИКС съвпада със срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в която членуват Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Очаква се Индия и Пакистан да се присъединят към организацията.

Запланувано е също Путин да проведе разговори с иранския президент Хасан Рохани в Уфа. Иран е наблюдател в ШОС.

Източник: news.bg